החוק למניעת עשן ממטבחים
-
- הגדרת החוק: החוק למניעת מפגעים תשכ"א ( 1961 ) קובע: "לא יגרום אדם לריח חזק בלתי סביר מכל מקור שהוא אם הוא מפריע או עלול להפריע לאדם המצוי בקרבת מקום או לעוברים ושבים".
- תקנות רישוי עסקים בדבר תנאי תברואה נאותים לבתי אוכל התשמ"ג ( 1983 ) מחייבות
התקנת אוורור טבעי או מלאכותי, הרחקת אדים, קיטור וריחות בלתי רצויים אחרים מכל
מבני בית אוכל. המפקח המחוזי למזון במשרד הבריאות רשאי לדרוש התקנת מינדף, המכיל כיפה ומפוח, מעל כל מתקן בישול, אפייה וצלייה ומתקנים נוספים למניעת הפצת ריחות אל הסביבה. המינדף יהיה מחובר לארובה שגובהה לפחות 2 מ' מעל גג המבנה שבו נמצא בית האוכל, או מעל הבניין הגבוה ביותר בסביבה הנמצא במרחק של עד 50 מ' מבית האוכל (לפי הגבוה יותר). המפקח המחוזי למזון במשרד הבריאות רשאי לאשר בנסיבות מיוחדות ובתנאים שיקבע חיבורו של המינדף למתקן המונע פליטת ריחות ואדים לסביבה. - התקנת ארובה טעונה הוצאת היתר בנייה בחטיבה לרישוי ולפיקוח על הבנייה, דבר
המעורר בעיה מיוחדת העלולה לעכב או למנוע את תהליך הרישוי. - מחלקת רישוי עסקים בשיתוף המחלקה לאיכות הסביבה דורשות כיום מכל בית אוכל
העוסק בטיגון, צלייה, אפייה, גריל וכדומה התקנת מינדף מעל כל אזור העבודה, אשר יחובר למערכת סינון לקליטת ריחות ועשן. - מתקנים לקליטת עשן וריחות. מערכת הסינון תכלול:
א) מסנן בתוך המינדף ללכידת אדי שומן.
ב) מסננים משניים ללכידת שומנים ( 40% ו -60% ), שינוקו תקופתית ובהתאם לצורך.
ג) מסנן לסינון ריחות על בסיס פחם פעיל, שיוחלף עם סתימתו ועל פי הנחיות היצרן.
ד) מתקן ללכידת חלקיקי העשן.
ה) מפוח שקט שרמת הרעש הנשמעת ממנו לא תעלה על A)DB40).
ו) מתקנים נוספים בהתאם לצורך.
הערה: התקנת ארובות תיעשה על-ידי מומחים, תוך שימוש בחומרים שימנעו דליפה וקורוזיה של הארובה. התקנת המפוח תיעשה כך שלא יגרום כל מטרדי רעש.
תדירות טיפולים ע˝פ תקן
תחזוקה וניקיון במערכות נידוף ואוורור עשןתקן ישראלי ת"י 1001 חלק 6
בחודש יוני 2004 פרסם מכון התקנים בישראלי את התקן-ת"י 1001 חלק 6 "בטיחות אש בבניינים: אוורור והגנה מפני אש במערכות- בישול מסחריות". תקן ישראלי זה הוא התקן של האגודה הלאומית האמריקאית להגנה מפני אש- NFPA96 משנת 2001 שאושר כתקן ישראלי בשינויים ותוספות.
פירוט הדרישות הנוגעות לפעולות תחזוקה וניקיון במערכות נידוף ואוורור עשן, עפ"י
תקן ישראלי ת"י 1001 חלק 6 פרק 11
11.3 כל מערכת הפליטה (ארובות ומנדפים) צריכה להיבדק ע"י אדם או חברה שזהו תפקידם,
הכשרתם והסמכתם בהתאם לטבלה הבאה:
תדירות הטיפול | סוג ונפח הבישול |
---|---|
טיפול חודשי | מערכות המשמשות לבישול באמצעות דלק מוצק (כגון: פחם). |
טיפול רבעוני (3 חודשים) | מערכות המשמשות לבישול בנפח גדול (כגון: בישול 24 שעות, בישול סיני בחום גבוה, ואידוי). |
טיפול חצי שנתי (6 חודשים) | מערכות המשמשות לבישול בנפח בינוני ובכמות מתונה |
טיפול שנתי (12 חודשים) | מערכות המשמשות לבישול בנפח קטן (כגון: עסקים עונתיים, בי"ס, מעונות יום לילדים, או מרכזי יום לגמלאים. |